Όταν η πόλη κοιμάται, όταν κάποιοι προσπαθούν να πιάσουν στον ύπνο τους πολίτες της...
Εμείς χωρίς φόβο και πάθος θα σπάμε τη σιωπή!
Ας τρέμουν λαμόγια και ανύπαρκτοι, κηφήνες της κάθε μορφής εξουσίας και εραστές του πρόσκαιρου (στις πλάτες των δημοτών) κέρδους...
Ανεύθυνοι, ανέντιμοι, αναξιόπιστοι είναι οι εχθροί μας.
Η αλήθεια και το φως στα πάντα είναι οι σύμμαχοι μας!
Γιατί στον Βύρωνα όλοι γνωριζόμαστε αλλά κάποιοι δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.
Πέφτουν οι μάσκες, γιατί πλέον κάποιοι θα ξαγρυπνούμε καθημερινά!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Οι ενστάσεις των δημάρχων για περιοχές Natura

Το βλέμμα στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη βιοποικιλότητα έχουν στρέψει οι δήμαρχοι της χώρας, με την Κεντρική τους Ενωση (ΚΕΔΚΕ) να τοποθετείται θετικά, ζητώντας όμως μεταβατικό χαρακτήρα για τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των περιοχών Νatura. Ως προς το επίμαχο θέμα της αρτιότητας των 10 στρεμμάτων, επισημαίνουν ότι «δεν μπαίνουν στη λογική των 4 ή 10 στρεμμάτων, αλλά στην ανάγκη να θεσπιστούν οι οριστικές διατάξεις και να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία». Η ΚΕΔΚΕ θεωρεί ότι μία γενική ισοπεδωτική μεταβολή δεν θα εξυπηρετήσει φιλοπεριβαλλοντική πολιτική. Αντιθέτως θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Ενωσης, κ. Γ. Κοτρωνιά, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει από μόνη της δεχθεί αρτιότητα σε μεγαλύτερη έκταση, παρά τις πιέσεις και τις αντιδράσεις, εκεί που πραγματικοί λόγοι το επιβάλλουν». Επομένως, η ΚΕΔΚΕ υποστηρίζει ότι «πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα εξεταστούν κατά περίπτωση με προεδρικά διατάγματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε προστατευόμενης περιοχής».

Γενικότερα, πάντως, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι υπέρ των πολύ μεγάλων αρτιοτήτων, με εξαίρεση ορισμένες πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Από τους 325 δήμους της Ελλάδας, μόνο οι 62 δεν έχουν στα όριά τους περιοχή Natura. Το θέμα δεν αφορά μόνο μικρά νησιά που είναι σχεδόν 100% προστατευόμενες περιοχές, αλλά και πολλά σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως π. χ. τον Δήμο Δράμας (60% της έκτασής του περιλαμβάνει Natura), τον Δήμο Καισαριανής (60,6%), τον Δήμο Ιωαννίνων (70,2%), Καλαμπάκας (63%).

Και ενώ απομένουν δυόμισι χρόνια πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, αυτήν την περίοδο υπάρχουν 118 περιοχές για τις οποίες έχουν εγκριθεί στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικής προστασίας, 7 περιοχές για τις οποίες έχουν εκπονηθεί σχέδια διαχείρισης και άλλες 28 για τις οποίες υπάρχει και φορέας διαχείρισης.
 
Σημείωση: Στον Βύρωνα, μεγαλύτερο από το 35% της έκτασής του είναι περιοχή Natura 2000!.  
 
Πηγή: Καθημερινή